Rafale - model reaktivnega letala iz deprona

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Rafale - model reaktivnega letala iz deprona

OdgovorNapisal/-a kiwi » 22.10.2004, 13:48

Hi!

No koncno mi je uspelo stestirati model. Pa naj na kratko opisem.
Setup modela je naslednji:
Motor: MegaX 400 6V (Timing nastavljen na 5 mm)
Elisa: Gunther 125x110
Regulator: Jeti JES 350 ECO (Nimam trenutno nobenega drugega na izbiro, ki bi bil lazji)
Celice: 8xKAN 650
Servomotorja: 2xGWS Hype 115
Sprejemnik:Jeti Rex5 Plus

Vzletna masa modela znasa 445 g.

Izdelava:
Nacrt, ki je v pdf formatu enostavno izprintate na tiskalnik, liste pa potem s pomocjo oznakah na nacrtu zlepite skupaj. Nato sem vse dele iz nacrta izrezal, jih razporedil na plosco iz deprona in jih fiksiral. Nato sem s skalpelom vse dele izrezal. Dele sem lepil skupaj z sekundnim lepilom za stiropor in z 5 min epoksidnim lepilom. Za ojacitve pa sem uporabil eno karbonsko cevko, ki sem jo razrezal na dva dela ustreznih dolzin. Vlepil sem jih v krilo z epoksidno smolo cez pa sem polozil se okrog 30mm sirok trak iz steklene tkanine ter ga laminiral s smolo (24 urno). Celi spodnji del trupa sem prelepil z siroki prozornim selotejpom. To pa zato, ker je model cel bele barve (spodaj) in bi od pristajanja v travi bil hitro ves zelen. Pa se trup je tako malenkost ojacan.

Zadnji del modela kjer je pritrjen motor sem predelal in spremenil, tako da ni cisto enak kot je v nacrtu. Sedaj spominja zadnji del modela bolj na francoskega lovca mirage. Za to predelavo sem se odlocil iz tega razloga, ker je nekdo omenil, da je imel probleme z vlekom propelerja. Avtor je sicer verjetno ravno zaradi tega uporabil vecjo eliso. Vendar pa pri vecjih elisah vidim problem pri pristajanju, ker dosti prej zadanes za kaksno oviro (trava, zemlja….) Jaz sem ze od vsega zacetka ciljal na to da bi model poganjala poceni gunther elisa z merami 4,9x4,3 (125x110mm za tiste ki jim je ta nacin oznacevanja elis blizji).

Pri naslednjem projektu bom (po priporocilih starih mackov) za lepljenje delov med seboj uporabil poliuretansko lepilo Mitopur E-45, ki ga proizvaja slovensko podjetje MITOL. Tako da ce se kdo odloca za izdelavo tega ali podobnega modela bi mu priporocal naj poskusi z omenjenim lepilom. Mislim, da je to lepilo tudi lazje od epoksija in sekundnega lepila.

Letenje:
Za prvi start sem kot motorja nastavil malenkost navzgor. Obcutek sem imel, da je motor nagnjen nekoliko prevec navzdol. Tezisce sem pomaknil malenkost (ampak res malenkost) naprej od predvidenega (ziher je ziher). Model sem vrgel pod rahlim kotom navzgor in s polnim plinom. Model je zacel vedno bolj vzpenjati zato sem trimer na hitro potisnil naprej, da ne bi slucajno izgubil prevec hitrosti in omahnil. Kot se je takoj na startu pokazalo spreminjanje kota motorja navzgor ni bilo ravno pametno. Model je sicer letel v redu vendar sem imel ves cas obcutek, da zaradi kota motorja model bolj tisci skozi zrak, kot pa da bi lepo letel. Komande so bile ravno dovolj odzivne. Dodal sem expo na oba kanala in sicer 40%. Naslednjic, ga bom verjetno zmanjsal na 30%.

Pri drugem startu sem kot motorja postavil normalno brez podlaganja. Pri startu se je ze bolje obnesel vendar model se vedno sili navzgor, kljub temu, da je tezisce se vedno malenkost naprej. Vendar sedaj je to obcutno manjse kot pri prvem startu. Modelu se je v zraku povecala hitrost. Sicer ne vem kaksnih drasticnih sprememb ni bilo vendar pa je razlika opazna. Naslednjic bom kot motorja nastavil malenkost navzdol in tako mislim, da bom ulovil neko optimalno nastavitev kota motorja.

Start modela je popolnoma neproblematicen. S popravljenim kotom motorja bo pa se bolje. Modela ni potrebno pretirano vreci. Vzpenjanje je dobro. V zavojih se lepo obnasa. Za luping je potrebna hitrost. V vodoravnem letu bi rekel, da zaenkrat se ni mogoce razviti taksne hitrosti da bi bil luping lep. Zato je za lep luping potrebno nabrati nekaj hitrosti v spuscanju. Sodcki so dokaj hitri. Hrbtnega leta pa se nisem sprobal.

Nizki preleti pod polnim gasom so tudi interesantni. Modela da v zraku zelo lepo sliko. Ker tece konec propelerja tik za smernim stabilizatorjem, se tam ustvarja rezkajoc zvok, ki daje se poseben obcutek.

Zelo zanimiv pa je pristanek. Motor ugasnes in pustis, da modelu pada hitrost. Ko prides na mjhno visino (kaksen meter) pocakas, da mu pade hitrost, nato pa potegnes visino nase in model se enostavno usede na tla. Sploh se ne zapelje. Na taksen nacin modela niti malo ne poskodujes pri pristajanju.

Moje mnenje:
Model je zelo dobra konkurenca ostalim komercialnim modelom iz stiroporja in njemu podobnih materialov. Izdelava je zelo poceni in tudi hitra. Material, ki ga potrebujete je ena plosca 5mm deprona (3,9€) (avtor sicer navaja 6mm vendar jaz taksnega nisem dobil) mer 1000 x 700 mm ter ena karbonska cevka mer 5/3mm (3,5€). Za kabino pa sem uporabil stirodur, ki sem ga najprej grobo obdelal z nozem potem pa ga zbrusil v zeleno obliko. Pobarval sem jo kar s tusom. Tako nisem pridobil kaj dosti na tezi zaradi barvanja.

Model je zelo prijeten za letenje ceravno moram tukaj poudariti, da sem pred gradnjo od modela pricakoval mogoce malo vecje hitrosti z vgrajenim motorjem. Sicer pa se z ustreznim drugacnim (brushless) pogonom da to hitrost tudi povecati Vsec, mi je to, da je tako majhen neproblematicen za transport ker ga lahko imam vedno v avtu in grem letet, kar po sluzbi. Hitrost pri moji konfiguraciji pogona ni prevelika tako, da bi ga verjetno znal vodit vsak, ki ima vsaj nekaj izkusenj z RV modeli letal.

Naslednje poskusne lete bom tako opravil se z 4,7x4,7 eliso in spremenjenim kotom motorja malenkost navzdol. V prihodnosti pa bi ga rad preizkusil se z 2s1p konion ali Xcell 1400 celicami, saj mu bo to obcutno povecalo cas letenja. Vendar pa se zacedam, da moci ne bo vec toliko kot sedaj. Dobra stran pa je, da bom model s tem olajsal za priblizno 40 gramov. Zamenjal bom verjetno tudi regler tako da bom tudi tukaj prisparal se kaksnih 10 gramov.

Ko pridem domov bom dodal sliko detajla zadnjega dela modela kjer je montiran motor, da boste videli kako sem ga predelal, da dobi propeler sedaj vec zraka.

Lp Bostjan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 29.04.2003, 08:30
Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a kiwi » 22.10.2004, 13:52

Dodajam se sliki, kjer je razvidno kako so montirani in povezani servoti.

Lp Bostjan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 29.04.2003, 08:30
Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Parky » 22.10.2004, 15:07

Lepo,lepo rad bi ga vidu letet na kakem filmčku :?: :wink:
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Parky
Naš človek :)
 
Prispevkov: 349
Pridružen: 10.10.2004, 12:34
Kraj: Logatec

STARI

OdgovorNapisal/-a Ebola » 22.10.2004, 17:12

Stari pa ti si car!

zakaj nisi poledat bi naša cela familija prišla gledat pa še vieo bi ti naredi!
Samo za 1 špricar bi mogo dat!
:twisted:

Kadaj letiš naslednjič?
Ebola te reši ....
Uporabniški avatar
Ebola
Naš človek :)
 
Prispevkov: 139
Pridružen: 07.07.2004, 18:16
Kraj: Maribor - Miklavž

OdgovorNapisal/-a kiwi » 22.10.2004, 20:09

No kot sem obljubil se slike detajlov zadnjega dela modela.

Lp Bostjan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 29.04.2003, 08:30
Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a kiwi » 22.10.2004, 20:15

Hi!

No Leon ce si se ze ponudil potem bomo pa tudi to naredili. Poklical te nisem zato, ker se ti skoraj ne splaca vozit iz MB-ja za 5 minutni let. Pa niti nisem vedel, ce ga bom lahko sprobal ali ne ko pa je tako cudno vreme.
Ce bo mozno bom jutri prisel v MB, ker se bom dobo tudi z alienom in damacom pa bomo skupaj malo odleteli. Ce si interesent te lahko poklicem, ko bomo sli (ce bom seveda imel cas da bom prisel v MB) in potem bi lahko naredil kratek filmcek leta.

Glede spricerja pa ni problema. Samo jaz ponavadi ne narocam samo enega ampak narocim liter pa liter pa je :twisted:

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 29.04.2003, 08:30
Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a kiwi » 25.10.2004, 11:34

Hi!

No z Damacom in Alienom pa Bucibuc-om smo se dobili v soboto zvecer v
Miklavzu in tik pred vecerom odleteli se par letov.

Kot motorja na rafal-u sem sedaj nastavil malenkost navzdol. (Motor sem podlozil spodaj). Model sedaj res lepo reze skozi zrak. Hitrost je kar zadovoljiva. Ker se je ze spuscal mrak nisem imel casa preizkusiti pogona z 2s1p paketom lion xcell od aliena. Naslednjic bomo poskusili se to.

Ebola skoda, da nisi mogel prit.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 29.04.2003, 08:30
Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a alien » 25.10.2004, 22:08

Ja zadevica lepo seka! Vsekakor vredno izdelave!!! Pa se zelo atraktivno za oci ;)
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien
Naš človek :)
 
Prispevkov: 389
Pridružen: 09.05.2004, 11:15
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mihah » 25.10.2004, 22:24

Boštjan, poskusi tudi s zložljivo CAM 6x3 stanjšano oziroma 7x4. Pa še pristanki ne bodo nič poškodovali elise.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež
 
Prispevkov: 2683
Pridružen: 22.11.2002, 17:04
Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a kiwi » 25.10.2004, 23:29

Hm.... 6x3 zlozljiva bom probal samo moram se eno nabavit. PA potem bom moral sredinski del, kjer so vpeti kraki malenkost predelat se mi zdi. En kolega je hotel dat taksno eliso na letece krilo pa je imel enake probleme. Vsekakor pa bom probal takoj, ko bo mozno. Drugace pa kolikor sem po nekaj pristankih videl ne bi smel biti problem pri elisah, tudi ce niso zlozljive. To pa zato, ker model pri pristajanju precej izgubi hitrost in preden se dotakne tal je hitrost ze zelo mala. Ne tako kot pri pylonu, ko je pristajalna hitrost dokaj velika (govorim za svojega pylona 400 od cesarja) pa se elisa je na tistem modelu spredaj tukaj pa je zadaj in zato verjetno manj izpostavljena.

Malo me base cajt da bi hitreje testiral model in porocal premembe, ker sem ze zacel zlagat skupaj krilo za F5J model. Pa tudi vreme ni najbolj naklonjeno. Ce je lepo je veter, ce pa je grdo pa je itak grdo :evil: .
Z tako majhnim modelom pa se ne upam prevec igrat v vetru.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 29.04.2003, 08:30
Kraj: Ptuj - okolica


Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron