Zavarovanje modelarjev proti tretji osebi

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Zavarovanje modelarjev proti tretji osebi

OdgovorNapisal/-a Big A » 17.09.2004, 10:37

Pozdravljeni,

V vecini drzav sploh ne smes leteti, ce nisi clan krovne modelarske organizacije in ce nimas urejenega zavarovanja proti tretji osebi. To se mi zdi prav, saj v primeru nezgode oskodovanec zanesljivo dobi ustrezno materialno odskodnino, povzrocitelj nezgode in njegova druzina pa ni potencialno eksistencno ogrozena zaradi vracanja odskodnin. V zadnjih par letih je v Evropi vsako leto kaksna smrtna zrtev zaradi modelarstva, zato tega problema ne smemo jemati zlahka. Saj zadeva ni nevarnejsa od voznje po cesti ali smucanje ampak kot pri vseh dejavnostih tudi tukaj nesreca ne pociva.

Pri nas zavarovanje modelarjev proti tretji osebi ni sistemsko urejeno in
je prepusceno presoji posameznikov. Tisti, ki letamo na prireditvah doma ali v tujini in ki imamo hitre ali tezke modele, smo si zavarovanje uredili, saj to zahteva ze zdrava pamet. Vsak, ki ima zadosti dolg staz, pozna obcutke, ko cukas po komandah, model pa nekontrolirano leti nekam v maloro. To da misliti.

Pred par leti sem skupaj s Samom Kudrom in Tomazem Semetom sodeloval pri pogovorih, ki jih je organizirala LZS, ki je iskala moznost skupinskega zavarovanja za vse slovenske modelarje. Osnovna ideja je bila, da bi po vzoru drugih drzav uvedli clanarino, ki bi vsebovalo tudi zavarovanje proti tretji osebi. Kolikor vem, so aktivnosti v zvezi s tem ugasnile s clankom, ki je izsel lani v reviji KRILA. Problem je seveda v denarju. LZS zavarovanja zaenkrat nima namena sponzorirati, zato bi bila vkljucitev zavarovanje mozna le na ekonomskih osnovah. To bi bilo za vecino clanstva predrago, saj bi v tem primeru clanarina morala biti
nekajkrat visja kot je sedaj. Ker ni zakona, ki bi modelarje prisilil, da
se zavarujejo, je tako kot je ..... zmesano. Nic ne kaze, da bi se vsaj v
LZS v kratkem kaj izboljsalo.

V combat disciplini je zavarovanje se kako pomemebno posebej, ce tekmujemo zunaj drzave. Pri 'neznejsih' disciplinah zavest o potrebi po zavarovanju proti tretji osebi seveda ni tako prisotna. Ko sem se zanimal za ugodna zavarovanja, sem po nasvetu nemskih modelarjev stopil v stik z druzbo DMFV (Deutche Model Flieger Verband).
Pri tej zavarovalnici je zavarovano cez 50.000 modelarjev iz vse Evrope in pokrivajo skodo proti tretji osebi na celotnem obmocju Evrope. Imajo tri variante zavarovanja, 50% popuste za dijake, studente in popust za klubska zavarovanja. Najnizje premije, s popusti za dijake in studente in s klubskimi popusti, so med 15 in 20 Eurov na leto - za zavarovalno vsoto okrog 1,5 miljona Eurov. Zavarovalno leto se zacne 31, januarja, V Sloveniji je najmanj 40 modelarjev, ki so zavarovani pri DMFV.
Najdrazja premija je letos bila 62 Eurov. Za ta denar smo zavarovani all inclusive za 3,5 miljona Eurov na celotnem obmocju Evrope, poleg tega pa dobivamo modelarsko revijo, ki izhaja 4 X letno.


Cilj zavarovalnice je, da se vsaka vrsta zavarovanja financno izplaca (se
pravi, da se vse morebitne skode pokrijejo z vplacanimi premijami za to - konkretno zavarovanje). Zato v Sloveniji odskodninske vsote ne morejo biti visoke, saj je zavarovancev v najboljsem primeru nekaj sto. Ce je zavarovalnina 10.000 Sit ali manj, se na leto lahko nakapljajo le majhne vsote - to lahko izracuna vsak. Visina odskodnine z leti lahko narasca le, ce ni nobenih nesrec. Ista logika velja tudi za nemsko DMFV, le da je zavarovancev veliko, zato so najvecje odskodninske vsote temu primerne. Slovenske zavarovalnice imajo odskodninske vsote pri enaki premiji nekaj desetkrat manjse od DMFV. Poleg tega pa vecinoma nimajo pokritega zavarovanja zunaj drzavnih meja, pri nekaterih pa zavarovanje velja celo samo na lastni modelarski stezi. Zal.


Postopek za ureditev zavarovanja pri DMFV:
Gres na web sajt http://www.dmfv.de/de/dmfv/geschaeftsst ... stung.html
in na dnu strani kliknes na ikono "Antragsformular".
Dobis PDF obrazec za prijavo, ki ga natiskas, izpolnis in posljes na
ustrezen naslov.
Cez cas dobis po posti poloznico, ki jo placas v banki (preko SWIFTa).
Potrdilo o placilu shranis in je dokaz o zavarovanju. In to je vse.
Naslednje leto ti ze avtomaticno posljejo poloznico in clansko izkaznico v
obliki plasticne kreditne kartice.
Vsako leto dobis tudi stiri stevilke njihovega glasila (zanimiv casopis
velikosti TIMA z modelarsko vsebino v nemscini).

Za dodatne informacije lahko pises v nemscini ali anglescini na naslov:
DMFV e.V.
Rochusstr. 104-106
53123 Bonn
Tel. 0049-(0)228-978500 - Fax. 0049-(0)228-9785085
web sajt http://www.dmfv.de v nemskem jeziku.



LP

A
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 14.12.2003, 14:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a fullspeed » 17.09.2004, 12:40

Tole je zanimiva tema. Andrej tudi sam sem se zavaroval preko DMFV lansko leto. OK. SIMPL. Toda...... rad bi še razlago, ki jo najbrž poznaš. Kako ukrepati da se nekaj zgodi??? V nemščini nisem ravno doma zato bi bila kakšna kratka navodila priporočljiva.

torej postopek prijave škode!!


Mislim da bo zanimalo tudi druge!

LP
Sebastjan
lp, Sebastjan

FREELANDER
".... za zajebavat smo vsi dobri...."

http://www.stirocut.com
info@stirocut.com
Uporabniški avatar
fullspeed
Član
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 12.11.2002, 20:30
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a Vombat » 17.09.2004, 14:02

Če prav razumem, potem če se zavarujem pri tem DMFVjem, se krije škoda povzročena povsod v tujini in doma, na tekmah in tudi ko doma na travniku vadiš, ane?
Uporabniški avatar
Vombat
Naš človek :)
 
Prispevkov: 340
Pridružen: 29.07.2004, 13:56
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a brane » 17.09.2004, 14:24

Tole je bilo zelo poučno, odprto ostaja samo še vprašanje, kako je ko pride do škode, kako ravnati in kakšna je praksa, ko do takega nesrečnega primera pride. Ali morda kdo ve za kakšen tak primer, saj ni nujno da je bilo v Sloveniji.
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)
 
Prispevkov: 360
Pridružen: 28.01.2003, 23:44

OdgovorNapisal/-a Big A » 20.09.2004, 14:04

brane napisal/-a:Tole je bilo zelo poučno, odprto ostaja samo še vprašanje, kako je ko pride do škode, kako ravnati in kakšna je praksa, ko do takega nesrečnega primera pride. Ali morda kdo ve za kakšen tak primer, saj ni nujno da je bilo v Sloveniji.


Hm, podrobnosti ne vem in upam, da jih ne bom nikoli zvedel.
Vseeno so nekatere stvari kar jasne:

Pred casom sem hotel od DMFV imeti zelo natancen odgovor, kje vse mi DMFV zavarovanje velja. Odgovoril mi je eden od sefov.
Zal sem njegov email izgubil, tako da dobesednega besedila ne morem dati (morda se pa nahaja nekje na yahoo forumu, kjer smo to temo ze pred par leti ze obdelali). Zatrdil je, da zavarovanje velja po celem teritoriju Evrope na vsakem travniku, ce se le lastnik zemljisca strinja, da tam letamo.

Ce pride do resne nesrece, je treba poklicati policijo. To lahko naredi organizator prireditve, ce je to bilo na prireditvi, ce pa se je zgodilo kje na samem, pa naj 113 poklice tisti, ki še lahko pritiska na tipke mobitela.
Stvari se potem urejajo na podlagi policijskega zapisnika podobno kot pri prometnih nesrecah. O nesreci in posledicah je treba cimprej obvestiti tudi DMFV (naslovi in telefonske stevilke se nahajajo na hrbtni strani izkaznice). Potem pa tok dogodkov najbrz ni vec v nasih rokah.

Ce se primeri majhna nezgoda brez resnih posledic, ne bom klical DMFV.

Kaj je majhna nezgoda? Ce sem se vrezal v prst, pa bo drug teden za zaceljeno; ce mi je ricinus nasvinjal hlace, ce mi je prijatelj stopil na model in polomil krilo; ce sem z modelom trscil v jablano, pa je dol padlo nekaj plodov itd...
Kaj pa je velika nezgoda? Vecje telesne poskodbe ali nenavadno velika materialna skoda (zazgana njiva žita, razbita streha dragega avtomobila,
ce zaradi padca modela pocrka nekaj sto piscancev).

A
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 14.12.2003, 14:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kroko » 20.09.2004, 14:33

Big A napisal/-a:če se le lastnik zemljisca strinja, da tam letamo


Big A napisal/-a:če zaradi padca modela pocrka nekaj sto piscancev


Ali se mora strinjati lastnik farme ali lastnik letališča?
Uporabniški avatar
Kroko
Naš človek :)
 
Prispevkov: 359
Pridružen: 01.04.2004, 19:06
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a alien » 20.09.2004, 16:09

Zelo zanimiva tema, je treba obvezno premisliti!

Samo me moti prvi stavek, kjer pise da lahko clan postane vsak klub ali posameznik v Nemciji? Tudi na formularjih nikjer ne pise "Land".
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien
Naš človek :)
 
Prispevkov: 389
Pridružen: 09.05.2004, 11:15
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Big A » 20.09.2004, 21:11

Kroko napisal/-a:
Big A napisal/-a:če se le lastnik zemljisca strinja, da tam letamo


Big A napisal/-a:če zaradi padca modela pocrka nekaj sto piscancev


Ali se mora strinjati lastnik farme ali lastnik letališča?


To o piscancih sem napisal bolj za hec, ceprav se je nekaj temu podobnega res zgodilo pred nekaj leti na pisti blizu Zaloga pri Ljubljani. Pogovorno to pisto skoraj vsi imenujemo 'Pr' kurah' he,he.. To ime je dobila zato, ker cisto zraven stoji velika kurja farma, kjer so pred par leti v velikih hangarjih redili deset in dest tisoce piscancev.....
Nekega dne je nekomu (ne bom ga imenoval), poslusnost odpovedal velik jadralni model in se kot sulica zapicil v plocevinasto streho enega od hangarjev...... Kure je zajela panika, pa so se od strahu stisnile v klobcic in nekaj tistih, na sredini, se je zadusilo.... Koliko sicer ne vem, vem pa, da so se stvari med farmo in dotičnim modelarjem za silo uredile..... ampak verjemite, da so v farmi potem nekaj casa zganjali celega vraga. Spomnim se, da so nas potem se enkrat skušali obtožiti za množičen pogin kur, ki so se zaradi panike stisnile in zadusile. Ampak nam je takrat uspelo dokazati, da je bila tisto noč huda nevihta z groznim treskanjem in da so kure hinrihtale zaradi tega..... Ja, tko je blo.....
Ne spomnim pa se, ali so nam prijazni sosedje pisto s plugom preorali pred temi dogodki, ali po njih... bo kdo drug povedal.

LP
A
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 14.12.2003, 14:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 20.09.2004, 21:17

Ne spomnim pa se, ali so nam prijazni sosedje pisto s plugom preorali pred temi dogodki, ali po njih... bo kdo drug povedal


Tako početje je bilo sicer napovedovano, ampak ko je pritisk maliganov popustil je tudi volja po oranju splahnela :lol:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja
 
Prispevkov: 1522
Pridružen: 06.03.2003, 18:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Big A » 20.09.2004, 21:33

Se nekaj:
Potrudil sem se in prebrskal arhiv Yahoo groups Modre ptice.
Tam smo 1.2.2002 imeli točno enako temo o tem, kje velja DMFV zavarovanje. Tukaj je tekst:

Pozdravljeni,

Zbal sem se, da ima Tomaz Seme prav in da DMFV zavarovanje ne velja za 'neregistrirane modelarske piste'.

Zato sem vceraj na DMFV poslal email z vprasanji o tem, kje velja moje
zavarovanje:
- Kaj je natancna definicija 'registrirano modelarsko letalisce', ker
razumem, da DMFV zavarovanje velja le na 'registriranih modelarskih
letaliscih'?
- V Sloveinij nimamo uradnega registra modelarskih letalisc. Obicajno
letamo na travnikih, ki jih upravljajo lokalni modelarski klubi.
- Mnogo modelarjev leta tudi na navadnih travnikih in pobocjih ki niso v
upravljanju klubov.

Ze danes sem od tam dobil odgovor Dr Eckarta. Odgovor je zanimiv tudi za ostale, zato vam ga posredujem:
--------------------------------
you can feel safe with your DMFV-membership and your insurance.
Your membership in the DMFV and the additional insurance chosen by you
(form IV now 18 EUR) will enable you to fly you model aircraft wherever
you like and where allowed by the owner of the property.
The coverage under the supplementary (additional) insurance is world-wide.
In the case of liability for damages resulting from the operation of model
aircraft the coversum is 3.834.690 EUR.
Because you are insured with form IV you do not have to fly your models on an "official register model airfield".
It is ok when you fly you models on a lokal model club or "privat on any
green gras".
Greatings to all modelpilots of Slovenia.
------------------------------
Torej za tiste, ki ne razumete anglesko:
Moje DMFV zavarovanje velja povsod. Letim lahko kjer mi prija, le da imam soglasje lastnika zemljisca.
Ker sem zavarovan z obrazcem IV, mi zavarovanje velja tudi za 'privatno'
letenje nad 'vsakim travnikom' z zavarovalno vsoto do 3,8 miljona EUR.

Za letosnje zavarovanje sem placal 55 Eurov. Zavarovanje z obrazcem IV, je za 18 Eurov (cca 3800 Sit) drazje od obicajnega, nudi pa 4 X visje zavarovalno vsoto in tudi nekaj priboljskov(glej odgovor g. Eckarta).

Za dijake in grupna-klubska zavarovanja nudijo popuste do 50%.

Zavarovanje pri DMFV je res priblizno trikrat drazje kot tista ki jih
ponujajo nase zavarovalnice nasim klubom.
Ampak najvecja vsota pri nasih znasa cca 2 miljona Sit, pri DMFV pa 3,8
miljona Eurov! Poleg tega nasa zavarovanja veljajo le na Slovenskem, nekatera pa celo samo za eno samo modelarsko letališče.
Skrajni cas, da se tudi nase zavarovalnice zmigajo in nas osrecijo s
podobnimi moznostmi zavarovanja kot jih imajo nemski modelarji.


Lep pozdrav
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 14.12.2003, 14:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Big A » 20.09.2004, 21:48

MC GAYVER napisal/-a:
Ne spomnim pa se, ali so nam prijazni sosedje pisto s plugom preorali pred temi dogodki, ali po njih... bo kdo drug povedal


Tako početje je bilo sicer napovedovano, ampak ko je pritisk maliganov popustil je tudi volja po oranju splahnela :lol:


Mac, še danes vidiš po sredini, vzdolž cele piste, plitek razor, ki kaže, kje je pred leti zarezal plug.....
Stvari so sedaj urejene bolje, ker je zemljišče vrnjeno pravemu lastniku, ta pa nam letenje dovoli.


A
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 14.12.2003, 14:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 20.09.2004, 22:43

jest sem mislil na obljubo izpred trh let
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja
 
Prispevkov: 1522
Pridružen: 06.03.2003, 18:18
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Vombat » 21.09.2004, 14:12

Big A, če se pa zavaruješ z II ali III obrazcem, pa ne drži to da na kateremkoli travniku velja?
Uporabniški avatar
Vombat
Naš človek :)
 
Prispevkov: 340
Pridružen: 29.07.2004, 13:56
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Big A » 21.09.2004, 15:32

Vombat napisal/-a:Big A, če se pa zavaruješ z II ali III obrazcem, pa ne drži to da na kateremkoli travniku velja?


Dobro vprasanje. Iz emaila Dr Eckerta ni tocno razvidno, kako je s tem pri obrazcih II in III. Tocen odgovor se gotovo nahaja na http://www.dmfv.de ce bil le nekoliko obvladal nemsko ali ce bi vprasal na njihov forum, ki se nahaja na istem naslovu. Zaradi neznanja nemscine bi mi to vzelo kar nekaj casa. Morda bo bolje, da to rezisce nekdo, ki obvlada nemscino.

LP

A
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 14.12.2003, 14:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Vombat » 21.09.2004, 16:23

Ich spreche kein Deutsch.

Neki malga znam :)

No tudi iz IV kategorije ni tako drago da ne bi mogel plačat. Še posebej ker imam 50% popusta.

Potem če si prijavljen in se ti zgodi nezgoda doma da recimo pade na avto, moraš poklicati policaje, drugače ni nič, ane. Kako se pa potem ureja naprej zadeva?
Uporabniški avatar
Vombat
Naš človek :)
 
Prispevkov: 340
Pridružen: 29.07.2004, 13:56
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Big A » 22.09.2004, 11:55

Vombat napisal/-a:Ich spreche kein Deutsch.

Neki malga znam :)

Hvala za pomoc.

No tudi iz IV kategorije ni tako drago da ne bi mogel plačat. Še posebej ker imam 50% popusta.

Potem če si prijavljen in se ti zgodi nezgoda doma da recimo pade na avto, moraš poklicati policaje, drugače ni nič, ane. Kako se pa potem ureja naprej zadeva?


Cimprej je treba poklicati tudi DMFV.
Nekaj podobnega je tudi pri prometni nesreci. Policija naredi policijski zapisnik, treba pa je tudi stopiti v stik z zavarovalnico, da oceni skodo.

A


A
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 14.12.2003, 14:22
Kraj: Ljubljana

zavarovanje

OdgovorNapisal/-a rvpilot » 22.09.2004, 12:53

LP
Še marsikaj ni jasnega okoli zavarovanj,namreč govori se o tretji osebi,tu pa je precej vprašanj.Če mi pade model na prijateljev avto to zavarovalnica ne šteje kot tretja oseba ampak druga,če sva v istem klubu.Nekaj podobnega mi je razložil agent vendar ne rad,ker je to njihov biznis.Mi v Ajdovščini smo zavarovani kar nekaj let,ker letimo blizu pravih letal,vendar imam občutek da smo vsa ta leta metali danar proč,ker po pripovedovanju tega agenta bi pri morebitni nesreči ostali sami.

FRANC
Uporabniški avatar
rvpilot
Član
 
Prispevkov: 63
Pridružen: 24.10.2003, 13:48
Kraj: Vrhpolje pri Vipavi

OdgovorNapisal/-a Dr. MadMan » 22.09.2004, 14:39

Glede tega zavarovanja imam samo pomislek. Naši vrli palicaji ne dajejo policijskih zapisnikov fizičnim osebam. A potem DMFV kontaktira našo policijo da dobi zapisnik al morš vse to sam urejat? Ker če moraš potem letat okrog pa klicarit potem nekak nisem navdušen nad tem. Je pa res da je to nuja.
Zadnjič spremenil Dr. MadMan, dne 22.09.2004, 14:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Master of disaster
Dr. MadMan
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 22.09.2004, 14:08

OdgovorNapisal/-a Vombat » 30.09.2004, 17:06

Edit. Ponesreči sem dvakrat poslal
Zadnjič spremenil Vombat, dne 30.09.2004, 17:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Vombat
Naš človek :)
 
Prispevkov: 340
Pridružen: 29.07.2004, 13:56
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Vombat » 30.09.2004, 17:08

Edit: Hm skos mi piše neko napako: Could not find email template file topic_notify
Zadnjič spremenil Vombat, dne 30.09.2004, 17:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Vombat
Naš človek :)
 
Prispevkov: 340
Pridružen: 29.07.2004, 13:56
Kraj: Novo mesto

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron